פליליסט להכיר - עו"ד פלילי טל גלאון
עו״ד גלאון כמעט בן 40, נשוי ואב לשניים: ילד בן 3 וחצי, ותינוקת בת פחות משנה. הוא מטייל עם משפחתו בסופי השבוע, ובזמנו הפנוי אוהב לשחק כדורסל ולעשות ספורט בכלל. הוא רואה בזה התמכרות שהיא חיובית ומחזקת בטחון, וחלק מהאישיות הלוחמנית שהוא מביא גם לייצוג בתיקים. בכלל, עו״ד גלאון הוא אדם ממוקד מטרה, שאפתן, ונלחם ללא פשרות בכל תיק, לא משאיר אבן על אבן עבור לקוחותיו
עו״ד גלאון לא תמיד היה בטוח כי הוא רוצה לעסוק בעריכת דין, והחל את לימודי המשפטים רק בגיל 25. לפני כן, חי בחו״ל תקופה, אז עבד כאיש בטחון בחברת התעופה אל על, וגר באמסטרדם מספר שנים. על אף החוויה, השעות היו קשות, והוא חיפש כיוון בחיים ורצה ללמוד. כשהגיע לביקור בארץ פגש חבר ילדות שבדיוק החל לימודי משפטים במרכז הבינתחומי בהרצליה והמליץ להצטרף אליו. למחרת, בצעד ספונטני, הגיע עו״ד גלאון לבית הספר למשפטים ונרשם למסלול לימודים של משפטים ומנהל עסקים בשנת 2002.
כשסיים את התואר, תחילה התעניין בפרקטיקה בתחום המסחרי, מכיוון שסיים תואר גם במנהל עסקים ואף התמחה במימון. המסלול של עו״ד גלאון כסנגור פלילי החל במקרה, כשראה מודעה של פיילוט להתקבל כמתמחה במשרדי ממשלה, בין השאר למשרד האפוטרופוס הכללי, פרקליטות המדינה, והסניגוריה הציבורית. לאחר ראיון התקבל להתמחות בסנגוריה הארצית, אך מכיוון שהיה מעוניין בעבודה דינמית בשטח, התעקש ולבסוף התקבל לסנגוריה הציבורית מחוז ת״א-מרכז.
לאחר ההתמחות עבר לתל אביב ועבד כשכיר אצל עו״ד פלילי מוביל במשך שלוש שנים, שבסופן פתח משרד עצמאי, שבו עובד עד היום. המשרד עוסק בסוגים שונים של פשיעה, בין השאר בעבירות רכוש, עבירות אלימות וסמים, כמו גם עבירות צווארון לבן ועבירות של נבחרי ציבור.
על אף הכניסה המקרית לתחום הפלילי, עו״ד גלאון מרגיש שהמקצוע מוציא ממנו את המיטב ותפור למידותיו. החיים של עורך דין פלילי הם חיים אינדיבידואליסטים, דינמיים ואינטנסיביים הדורשים אישיות לוחמנית וקבלת החלטות זריזה. גם היום, מספר כי העבודה המועדפת עליו במסגרת התפקיד היא ניהול הוכחות בבית המשפט, עבודה שמצריכה המון הכנה ולמידה, שלגישתו זאת מהות התפקיד ושם הוא באמת מרגיש כמו סנגור פלילי.
הציטוט האהוב עליו שמלווה אותו בעבודתו, מקורו בדבריו של דר׳ דיוויד וינר ז״ל – ״הדרך להרשעות שווא רצופה בסנגורים שסירבו להילחם משום שהפסיקו להאמין״ (הרשעת חפים מפשע, ירחון הסניגור, גיליון 41, אוגוסט 2000).
עו"ד טל גלאון: "עזרה לחלשים מול מערכת דורסנית"
מה המקרה שהכי זכור לך?
״אחד התיקים שטיפלתי בהם היה תיק של עבירות מין במשפחה, התיק הגיע אליי באמצע ניהול הוכחות, ומיד היה ברור שהתיק בעייתי מאוד מבחינה ראייתית. ניסינו להציל את המצב שהתיק היה בו כשהוחלף הייצוג אבל הנאשם הורשע וגם ערעור שהגשנו לעליון נדחה. אני עד היום חושב על האיש הזה ומשוכנע שהוא חף מפשע, זה עד היום מלווה אותי במחשבות. אני בקיא בתיק הזה יותר מכל אחד אחר, ויודע שזה איש בלי מזל שנכנס לכלא ל-11 שנים, כשהוא חף מפשע״.
מה הגישה שלך לתפקיד?
״אני מאמין באוזן קשבת ללקוחות ובני משפחתם. חלק מהתפקיד הוא להיות גם ׳מעבר׳, לבקר עצורים במעצר בית, לבקר משפחות, לא רק שיחות לטלפון. אפילו מעבר לזה, אני רואה בתפקיד סוג של שליחות למען הצדק. למדינה יש כל כך הרבה כוח על הפרט באמצעות שלילת חירות, זאת הפעלת הכוח האולטימטיבית שהמדינה יכולה להפעיל, וכשהיא עושה את זה לחפים מפשע זה הדבר הכי נורא שיכול להיות. זה מתחבר לסיפור על אותו אדם חף מפשע שיושב במאסר, זו מחשבה מאוד מטרידה ומעוררת תחושה נוראית של חוסר צדק״.
מה היתרונות של המשרד ושלך כעורך דין?
״אנחנו בונים אסטרטגיה לטווח ארוך, כלומר רואים את ניהול ההליך כריצה למרחקים ארוכים. ניהול תיק פלילי או תיק מעצר זה לא ספרינט, צריך להסתכל קדימה. זו תכונה שלרוב מאפיינת עורכי דין ותיקים ובעלי ידע שעושים את העבודה כמו שצריך. אנחנו במשרד חושבים מחוץ לקופסא, נעזרים במומחים ומנהלים אסטרטגיה. יתרון משמעותי נוסף נובע מהעובדה שרעייתי היא רופאה מומחית ועוזרת לי בתיקים שעולות בהם שאלות רפואיות, ובהכנה לקראת חקירות של רופאים מומחים. העובדה שיש לי אפשרות להתייעץ איתה נותן לי יתרון גדול בניהול תיקים שמעלים סוגיות רפואיות״.
ספר על תיק שמייצג אותך ואת הגישה של המשרד
״באחד התיקים שייצגתי היה מדובר באדם חרדי שהואשם בהחזקת סכין שלא למטרה כשרה. ניהלנו הוכחות בתיק הזה והשמענו כמה טענות, בעיקר לעניין החיפוש שנערך והיה בלתי חוקי כך שהראיות שנתפסו לא היו קבילות, וטענה נוספת שעניינה היה אכיפה בררנית בוטה, לאחר שקצינה בצה״ל שנתפסה ביחד עם הנאשם ובאותן נסיבות שוחררה לדרכה אף מבלי שנחקרה. בית המשפט קיבל את הטענות וקבע שהחיפוש שנערך על הנאשם לא היה חוקי, בין השאר לאור חוסר המידע על המאבטח שערך אותו, והשאלה אם כלל היה מוסמך לערוך חיפוש כזה. בית המשפט קבע שבהיעדר ראיות כלשהן אודות המאבטח, לא ניתן להחיל על המעשים שלו את חזקת תקינות המנהל. בית המשפט קיבל גם את הטענה לעניין האכיפה הבררנית של השוטר שעיכב את הנאשם, שבעצם שיחרר מיד את הקצינה שנתפסה גם היא, כי השתכנע שהחזקת הסכין על ידה נעשתה למטרה כשרה. בית המשפט ביקר את האבחנה הזאת שעשה השוטר בין הנאשם החרדי לקצינה, שלא נעשתה בהתאם למהות המעשה אלא התבססה על מי שביצע אותו. הזיכוי של הנאשם בעצם היה כפול, גם לאור החיפוש הלא חוקי ופסילת הראיות, וגם מהטעם של אכיפה בררנית״.
(ת״פ 45151-10-12).
יש עבירות שלא היית מוכן לייצג בהן? תיקים שלא היית מוכן לקחת?
״זו פחות שאלה של סוג עבירות. מה שחשוב כדי להצליח בייצוג זה הכימיה עם הלקוח. אם אין כימיה זה לא ילך, אז מה שמעניין אותי זה פחות מה העבירה, אלא מי האיש. יתכן שיהיה לי קושי לייצג בעבירות ביטחוניות, אבל עדיין לא נתקלתי באפשרות כזאת״.
מי ההשראה שלך?
״מייקל ג׳ורדן. מאז הילדות הערצתי אותו וחשתי הזדהות עם החתירה שלו לניצחון ולמצוינות. כשהייתי בבית ספר יסודי היה לי פוסטר ענק של מייל ג׳ורדן על הקיר, ונעליים של אייר ג׳ורדן, הייתי קם באמצע הלילה לראות משחקים של ה-NBA. מאוחר יותר אימנתי בעצמי קבוצת כדורסל של ילדים, ואני משחק עד היום. לאחרונה הייתי בלונדון וראיתי את אותן נעלי אייר ג׳ורדן שהיו לי בילדותי מוצגות בתערוכה מאחורי זכוכית, וזה עדיין ריגש אותי״.
מה המסר שלך לעורכי דין צעירים?
״אתם נכנסים לתחום קשה ותובעני. מדובר בחיי אדם והמחויבות היא רצינית וקריטית. העבודה לחוצה ויש לחץ מצד הנאשמים, מצד משפחותיהם, מצד התביעה ולפעמים גם מצד בית המשפט. הסנגור נמצא בתוך המעגל הזה וסופג הכל. אבל, מי שמרגיש שזה החלום שלו, שלא יוותר, שיעשה את המקסימום, והתוצאה מדהימה. חשוב מאוד להיות סבלני, להיות בקיא ומקצועי לפני שיוצאים לדרך עצמאית״.
מהי בעיניך טעות נפוצה של לקוחות?
״טעות גדולה מאוד של לקוחות היא שהם לא מתייעצים עם סנגור עוד בתחילת ההליך ולפני שהם נחקרים במשטרה. וגם אלה שמתייעצים, פעמים רבות לא מיישמים ולא מבינים את החשיבות״.
ולסיום, איפה אתה רואה את עצמך בעוד 5 שנים?
״אני רואה את עצמי בדיוק באותו מקום – נלחם עבור החלשים״.