הכירו את הוירטואוז
בגלגול חיים אחר, הכתבה הזו הייתה יכולה להיכנס בקלות למגזין השחקנים של התיאטרון הלאומי "הבימה", אבל את מה שהפסיד עולם התיאטרון, הרוויח ככל הנראה עולם המשפט.
עו"ד שי גבאי הוא מה שמכונה, עו"ד וירטואוז. אי אפשר להתעלם מהיכולת שלו למלא את החלל באנרגיות ייחודיות ולכבוש את הנוכחים בחדר. איך כל זה קשור לעולם המשחק? עוד נחזור לכך.
הוא בן 44, נשוי ואב לארבעה בנים. את מרבית זמנו הפנוי הוא מבלה עימם, ובמעט הזמן שנותר מנסה לשמור על כושר ולראות כדורגל, גם בטלוויזיה וגם במשחקי הליגה של בנו הכדורגלן. את ילדותו בילה בעיר רחובות, שם למד במגמת אלקטרוניקה. כבר כילד היה נוהג להופיע בביה"ס ולעשות חיקויים והצגות.
בצבא שירת בחיל האוויר כטכנאי של מערכות קשר בטייסת תחזוקה ובהמשך לאחר קורס הקצינים שב ליחידה כקצין מנהלה וניהול של יחידת הקשר של חיל האוויר, שהיא יחידה מבצעית המעניקה שירותי קשר בשטח. בהמשך אף חתם קבע ושימש כמפקד ומדריך בקורס קצינים בהשלמה חילית לצוערי קצונה.מהצבא השתחרר בדרגת סגן וכיום הוא סרן במיל'.
הוא השלים את לימודי המשפטים לתואר L.L.B בפקולטה למשפטים במכללה למנהל בראשון לציון, והוא חבר בלשכת עורכי הדין משנת 2001. בתחילה בחר עו"ד גבאי בכיוון של משפט אזרחי ובו התמחה. את ההתמחות עשה במשרדו של עו"ד ד"ר יורם דנציגר, לימים שופט ביהמ"ש העליון, אלא שמשהו בליבו לא היה שלם והוא החליט על הפוגה ייזומה מהמקצוע.
את ההפוגה הוא ניצל לבחון תחומים אחרים בהם התעניין, וכך מצא עצמו בתפקיד סמנכ"ל בחברת מחשבים. אלא שהמשיכה העזה לתחום המשפט לא עזבה אותו והוא החליט לחזור, אבל הפעם לתחום המשקף טוב יותר את אישיותו הצבעונית. הוא גמל בליבו לחזור לעולם המשפט אך חיפש לעשות זאת בתחום שבו יוכל לתת מענה גם לנפש השחקן שבו. וכך הגיע אל העולם הפלילי, שם יכול היה לעסוק פחות בעבודה משרדית ויותר בליטיגציה ובהופעות בבתי משפט. הוא החליט שלא לצאת מיד לעצמאות אלא לבלות מספר שנים אצל עו"ד מנוסה יותר ועבד מספר שנים במשרדו של עו"ד בנצי קבלר. היה לו חשוב להגיע מוכן לייצוג בתחום הפלילי העוסק לא אחת בדיני נפשות. בשלהי שנת 2006, הרגיש בשל ופתח משרד משלו, הפועל מזה 10 שנים.
ואכן, שם, בתחום הפלילי הוא מצא את הנחלה שכה חיפש.
מצד אחד – הוא זוכה להיות כל העת בתנועה – בתי משפט, בתי מעצר, ביקורי בית. מצד שני – הוא זוכה להיות במרכז הבמה, כמו שהוא אוהב. בית המשפט מבחינתו הוא במה להציג בה את מרכולתו, ממש כמו הופעה בתיאטרון אלא שמתווסף לה רובד של סיוע והצלה לאנשים, מה שמעצים את החוויה. כעו"ד פלילי הוא זוכה לעמוד בפרונט, לייצג ולהוות את קולם של אלו הזקוקים לו.
כיום הוא מתעסק עם כל קשת העבירות בתחום הפלילי, להוציא עבירות ביטחוניות. בין התחומים בהם הוא מתמחה ניתן למנות עבירות רכוש, מרמה, סמים , אלימות, אלימות במשפחה, מין ועבירות נוער. לתחום האחרון הוא מתחבר במיוחד בשל הפוטנציאל השיקומי שמאחורי האדם והאפשרות למנוע מקטין שדרכו אבדה להרוס לעצמו את המשך חייו.
אם צריך לבחור בסממן אחד המייחד את עו"ד גבאי על פני קולגות אחרים בתחום היא ללא ספק אישיותו הכובשת. מספיקה שיחה קצרה עימו כדי להבין שמדובר באדם אמיתי, שאוהב להיות במרכז העניינים אבל יודע לשלב זאת עם הקשבה ורגישות לסביבה. אבל אולי, חשוב מכל, הוא הברק שניצת לו בעיניים כאשר הוא מדבר על ייצוג לקוחותיו בבתי המשפט, שם, הוא ללא ספק כובש את הבמה.
ואחרי ההיכרות עימו, ביקשנו גם מעו"ד גבאי לעמוד בפני שלב השאלות הזהות שלנו, הנה תשובותיו:
מה הביא אותך להיות עורך דין?
"תמיד רציתי לעסוק בייצוג של אנשים. להיות הקול שלהם. יש בזה סיפוק, עניין וכשהתחלתי את הלימודים אז גם לא הייתה את ההצפה שיש היום במקצוע כך שנוספה לזה גם הרבה יוקרה. מעבר לכך שבעיניי היה מדובר ב תואר עם ערך מוסף לחיים שיכול לעזור בכל מיני תחומי חיים גם אם אתה לא עוסק במקצוע באופן ישיר".
למה בחרת בתחום הפלילי?
"כי בתחום הפלילי אתה זוכה לעזור דווקא למי שנמצא במקום הכי נמוך מבחינתו ושרוי במצוקה. אני זוכה להיות שם כדי לסייע להם. בנוסף זה התחום שבו כעורך דין אני עוסק יותר בליטיגציה ובאינטראקציה עם אנשים ובתי משפט ופחות בעבודה משרדית. זה תחום עם הרבה אקשן".
מה המקרה הכי זכור לך/ שהכי נגע בך בשנותיך?
"בתחילת דרכי עבדתי על מקרה של בחור ששימש איש תחזוקה בבית ספר והוגש נגדו כתב אישום על אינוס בכמה מקרים של אם לילד שלמד באותו מוסד. בדיקה מעמיקה שערכנו העלתה שהאישה פשוט ניהלה חיים כפולים – מלבד נישואיה, הייתה מצויה בזוגיות של ממש עם הנאשם, מבלי שבעלה יידע. איתרנו עדים שראו אותם יחד באירועים, גילינו שהוא נהג לתת לה כספים ועשה עבורה קניות. עשינו עבודת הגנה מאוד יסודית על התיק הזה, ראיינו הרבה עדים, נסענו לזירות ואספנו המון חומר כדי להכין חקירה נגדית מקיפה של המתלוננת ולהביא אותה למצב שיהיה לה קשה להכחיש את הראיות שמשקפות נכונה את המציאות. בסופו של דבר, זה הצליח והרכב השופטים הביע תמיהות רבות לגבי העדות שלה. היא פשוט העלילה על אדם מסכן ותמים שבסופו של דבר זוכה מכל עבירות האינוס. זה ללא ספק אחד התיקים שהכי השפיעו עליי, בעיקר בגלל העבודה המקדימה לקראתו".
יש מקרה שלא תסכים לקחת?
"לא אסכים לקחת מקרים של עבירות ביטחוניות, מקרים של אינוס ברוטאלי, עבירות של התעללות קשה בתינוקות. זה נכון שלרוב רק מסתכלים על הראיות בתיק ומנסים להתנתק רגשית ולהישאר מקצועיים בלבד, אבל אלו מקרים בהם יהיה לי קשה להתחבר לבן אדם אותו אצטרך לייצג ואעדיף לא לעשות זאת".
למה כדאי ללקוח לפנות דווקא אלייך?
"אני לוקח באופן אישי כל תיק ותיק ומשתדל להפוך כל אבן בשביל הלקוח. לא פחות חשובה העובדה שיש לי לא מעט ניסיון וזה חשוב בתחום הפלילי. אני מאוד מסור, מאוד סבלני וחושב שהליווי האישי הצמוד וההרגשה הנוחה שאני נותן ללקוח לפנות אליי תמיד בכל דבר 24/7 מביאה לכך שיש לי חיבור אישי טוב עם הלקוחות. חשוב לציין בהקשר הזה את היתרון במשרד שאינו גדול. המשרד שלי הוא רק אני, על כל המשתמע מכך. מי ששוכר אותי מקבל אותי בכל מובן המילה. אני עובד הרבה על חיבור ברמה האישית".
מה הטעות הכי נפוצה של לקוחות?
"אני חושב שיש שתי טעויות נפוצות עיקריות: הראשונה כשלא מתייעצים לפני שעושים מהלכים - למשל לפני זימון לחקירה, משהו שיכול להיות קריטי ולהשפיע על כל התיק. הטעות השנייה היא כשאחרי שכבר פונים ומתייעצים, שלא מקשיבים. לפעמים אתה מזהיר אותם למשל מכל מיני תרגילי חקירה והם נופלים בתרגילים האלה, יש כאלה שלא מקשיבים לך בקשר עם גורמי הטיפול כמו שירותי המבחן. כל אלה יכולים להרוס תיק. לקוח צריך לשמוע לעצת עורך הדין שלו, הרי בשביל זה שוכרים אותנו. אחרת כשלא מקשיבים קורות טעויות שמזיקות".
איזה תיק בתחומך (פלילי) שלא לקחת בו חלק, היית רוצה להיות שותף לו?
"הייתי שמח לקחת חלק בתיק הרצח של הילדה רוז פיזם ז"ל. אמנם המקרה כשלעצמו הוא מזעזע, אבל מבחינה משפטית יש הרבה עניין בדינאמיקה שבין הסב ובן הזוג רוני רון לאם, מארי פיזם".
מסר לעורכי דין צעירים בתחום ההתמחות שלך?
"תעבדו לפחות 3 שנים מינימום כשכירים אצל עו"ד ותיק ומנוסה שיש לו מספר רב של תיקים במגוון של עבירות. תתנסו בפנייה לבית משפט מחוזי ושלום ותנסו לצבור כמה שיותר ידע, ניסיון וביטחון כדי לטפל לבד בתיקים. גם אחרי שכבר תצאו לדרך עצמאית, אל תתביישו להיוועץ עם קולגות מנוסים יותר. בתיקים מורכבים במיוחד אול כדאי לשקול להכניס עו"ד נוסף, ותיק יותר. בתחום הזה יש חשיבות יתרה לוותק ולניסיון בהופעות בבתי משפט שיכולה להוביל להבדלים ממשיים בתוצאות. אם למשל לא יודעים מתי לטעון טענה כזו או אחרת, מתי להתעקש ומתי לא – זה יכול לפגוע בלקוח. צריך לבנות יסודות כמו שצריך. זה אחד הדברים הכי נכונים שאני באופן אישי עשיתי וגם היום אני לא מתבייש להתייעץ עם קולגות, לעשות סיעור מוחות ולשאול".
לסיום, איפה אתה רואה עצמך עוד 5 שנים מהיום?
"אני מקווה להתקדם ולהרחיב את קשת הלקוחות עימם אני עובד ולייצג יותר מקרים של תיקי פשע חמור. אני גם שואף להתקדם מבחינה תודעתית ומאמין בקרוב אעשה את קפיצת המדרגה המיוחלת גם במישור הזה".