גניבת רכב כמכת מדינה
גניבת רכבים בישראל היא תופעה נפוצה יחסית וכבר זמן רב שהיא נחשבת ל"מכת מדינה" של ממש. לאור כך בתי המשפט נוטים להתייחס לעבירת גניבת רכב ופריצה לרכב בחומרה ומטילים על המורשעים בעבירות אלה עונשים קשים ומרתיעים. במאמר הקרוב נפרט אודות העבירה והעבירות הנלוות לה
סעיף 413 ב לחוק העונשין [נוסח חדש] תשל"ז-1977 שכותרתו גניבת רכב קובע כי "הנוטל רכב ללא רשות מבעליו ומעבירו למקום אחר או לאדם אחר בנסיבות המצביעות על כוונה שלא להחזירו לבעליו, אף אם עשה כל אחד מאלה על ידי אחר דינו כדין גונב רכב".
על פי סעיף זה אדם הגונב רכב צפוי למאסר בן שבע שנים. העונש נקבע בהתאם לחומרת העבירה, נסיבות ביצועה, ונסיבותיו האישיות של הנאשם. רכב מתייחס על פי הגדרת החוק לכל כלי תחבורה מנועי לרבות אופנוע, טרקטורון ועוד. כמו כן, אותו אדם שהורשע בגניבת רכב צפוי בנוסף על כל עונש אחר לקבל גם פסילת רישיון נהיגה ושלילת רישיון רכב לתקופה שיקבע בית המשפט.
עבירת הרכב כ"מכת מדינה" של ממש
עבירות הרכב בישראל הינן בגדר של "מכת מדינה" ולכן נקבע על ידי בתי המשפט במספר הזדמנויות שונות כי אין מנוס מלהטיל על מורשעים בעבירות של גניבה ופריצה לרכב עונשים קשים ומרתיעים. הענישה הכבדה מעבר לגמול שהיא עושה עם הנאשמים המורשעים, גם מרתיעה עבריינים פוטנציאליים, ועל כן היא עשויה להפחית את התופעה. פעמים רבות הרשעה בעבירה של גניבת רכב מביאה להטלת מאסר בפועל על העבריין. לאחרונה שיטות הגניבה והפריצה לרכבים הולכות ומשתכללות יחד עם המצאת עוד ועוד אמצעים אשר באים לעזור במניעת הגניבה. להלן ציטוט מפסיקה של העליון בנושא: "אנו חוזרים ומדגישים את החומרה העונשית המחמירה המתבקשת ביחס לעבירות של גניבת רכבים אשר פשטה כנגע רחב, החומרה בענישה הינה ללא ספק אחד האמצעים החשובים והעיקריים שיש לנקוט בהם לצורך מלחמה בנגע זה".
עבירות רכוש נוספות הנוגעות לגניבת רכבים
מאחר וכאמור גניבת הרכבים הפכה למכת מדינה, החליט המחוקק גם להחמיר בענישה של עבירות הנלוות לגניבת הרכב ולראות בהן עבירות קשות. להלן פירוט אודות העבירות הנלווית לגניבת רכב:
שימוש ברכב ללא רשות : כאשר אנו עוסקים בגניבת רכבים הכוונה היא בדומה לכל עבירות הגניבה כי בשעת נטילת הרכב הכוונה של הגנב הייתה לשלול את הרכב מבעליו שלילת קבע, וזאת בהשוואה לעבירת השימוש ללא רשות ברכב, בה לא נדרש להוכיח שהגנב התכוון לשלול את המכונית באופן קבוע. כלומר עבירה של שימוש ללא רשות ברכב היא עבירה חמורה פחות, וגם הענישה בצידה מקלה יותר. במידה ומי שעשה שימוש ברכב נטש אותו במקום בו נלקח הרכב או בסמוך אליו העונש יהיה עד 3 שנות מאסר ואם הוא ננטש במקום אחר העונש יהיה עד 5 שנות מאסר.
גניבה ופירוק רכב: מי שגונב דבר מתוך רכב צפוי לעונש מאסר של עד 3 שנים, אדם המפרק חלק מרכב ללא רשות מהבעלים ואין זה משנה אם החלק שפורק מחובר לרכב דרך קבע או לא, צפוי למאסר של 5 שנים, במידה ואותו אדם מפרק חלקים מרכב ביודעו שהרכב גנוב הוא צפוי לעונש מאסר של עד 7 שנים. אדם ההורס או פוגע בכוונה ברכב או חלק ממנו צפוי לעונש מאסר של עד 5 שנים.
פריצה לרכב: אדם הפורץ לרכב או מתפרץ אליו צפוי ל-3 שנות מאסר, אם עשה זאת בנסיבות בהן התכוון לבצע גניבה או פשע העונש הצפוי הוא עד 7 שנים. מי שברשותו נמצא מכשיר המשמש לפריצת רכבים ואין לו הסבר מניח את הדעת על כך צפוי למאסר של עד 3 שנים.
גניבה וזיוף רישיונות: אדם הגונב או מזייף רישיון נהיגה או רישיון רכב, או משתמש במסמך הקשור לבעלות, לחזקה או שימוש ברכב במרמה או למען ביצוע או הקלה בביצוע של עבירה צפוי לעד 5 שנות מאסר. אדם המזייף לוחית רישוי או חלק אחר של רכב המקשה על זיהויו צפוי ל-7 שנות מאסר.
סחר ברכב גנוב או בחלק ממנו: מי שמקבל רכב או חלקים של רכב ביודעו שמדובר ברכב גנוב או חלקים שנגנבו מרכב צפוי לעונש של 7 שנות מאסר.
לסיכום
תופעת גניבת הרכבים אשר מוגדרת כמכת מדינה כבר זמן רב, מטרידה רבים וטובים בניסיון למגר את התופעה. כחלק מהניסיונות הללו מערכת המשפט והמחוקק מחמירים בענישה הנהוגה בגין הרשעה בעבירות של גניבת רכב והעבירות הנלוות לכך. במידה והוזמנת לחקירה בגין גניבת רכב או שהוגש נגדך כתב אישום יש להתייעץ במהרה עם עורך דין פלילי מנוסה המתמחה בעבירות רכוש.
אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני.