זכויות האסיר בכלא ולאחר המאסר
הזכות לחירות אשר נשללת מהאסירים הכלואים במתקני הכליאה בישראל הינה זכות יסוד בסיסית, עם זאת לאסירים עומדות מגוון רחב של זכויות אחרות במהלך שהותם במאסר ולאחר שחרורם. במאמר זה נפרט אודות זכויות האסיר בתוך חומות הכלא ולאחר שחרורו ממאסר
זכויות האסיר במהלך תקופת המאסר
זכות היסוד הבסיסית שהיא חופש התנועה והזכות לחירות נשללת מהאסיר כמעט במלואה, עם זאת רוב זכויות האדם האחרות עדיין מגיעות לאסיר במהלך תקופת מאסרו בבית הכלא. על המתקנים בהם שוהה האסיר מוטלת החובה לשמור על זכויותיו של האסיר ולעיתים מדובר בחובה חוקית מעבר לחובה מוסרית. זכויות אלה נחלקות לכמה קבוצות:
זכויות יסוד: בין הזכויות הללו נמנות הזכות לכבוד, הזכות לפרטיות, הזכות לשלמות גופנית, הזכות לשלמות נפשית, הזכות לשוויון והזכות לחופש דת ומצפון.
זכויות שגרתיות: מטרת זכויות אלה היא להבטיח שחיי השגרה של האסיר יתנהלו בצורה אנושית, בינהן הזכות למלבוש, זכות למקום לינה, זכות למזון ושתייה והזכות לקבל טיפול רפואי.
זכויות משפטיות: מטרת הזכויות הללו היא להבטיח את תקינותו של ההליך הפלילי. זכויות אלה עומדות לאסיר מרגע מעצרו, לאורך כל תקופת מאסרו ואף לאחר מכן. בין זכויות אלה נמנות הזכות להיוועץ עם עורך דין, זכות ביקור מצד עורך דין או שופט, הזכות לבקשת חנינה, הזכות להגשת עתירות ובקשות בנוגע לתנאי מאסרו כולל בקשות לקיצור תקופת העונש מסיבה של התנהגות טובה או בעיה רפואית כלשהי.
זכויות חברתיות: הכוונה היא לזכויות שקיימות לאסיר בתקופת מאסרו ומתייחסות לקשר שלו עם העולם שמחוץ לכותלי בית הכלא, בין זכויות אלה נמנות הזכות לביקור, הזכות לשיחות טלפון והזכות לחופשות.
חשוב לציין, כי את כל זכויות האסירים שמנינו כאן ניתן להגביל או לשלול, אולם הדבר ייעשה בזהירות רבה ורק לשם שמירה על אינטרסים חשובים יותר כמו שלום הציבור, שלומם של אסירים אחרים ואף לשמירה על האסיר עצמו. השלילה של הזכויות חייבת להיות לתכלית ראויה ומידתית ככל שניתן.
הזכות לחופש למשל היא זכות שניתן להגביל אותה ואף לשלול אותה במסגרת ענישה.
חלק מזכויות אלה הן זכויות מוקנות כלומר זכויות המגיעות לאסיר על פי חוק ואין אפשרות לשלול אותן. במידה ובכל זאת שללו לאסיר זכויות מסוימות יש לו את הזכות לפנות בעתירה ולהתלונן על כך.
זכויות האסיר לאחר שחרורו מהכלא
לאחר שהאסיר משתחרר ממאסר הוא יהיה זכאי למספר זכויות מטעם שירות בתי הסוהר ומהרשות לשיקום האסיר (רש"א) בנוסף לכך לעיתים אסירים מקבלים סיוע ותמיכה מארגונים ועמותות שונים. המטרה של הזכויות אשר מוענקות לאסיר בתום תקופת מאסרו היא לשקם אותו ולהקנות לו כלים שיאפשרו לו לנהל אורח חיים נורמטיבי ומועיל לחברה. גם זכויות אלה נחלקות למספר קבוצות:
ליווי, ייעוץ, הכוונה ותמיכה: במהלך החצי שנה האחרונה בתקופת מאסרו של האסיר יוצעו לו מטעם שב"ס ורש"א תכניות שיקום המועברות על ידי ועדה מיוחדת, בנוסף האסיר רשאי להשתתף ביום סדנאות לקראת שחרור במהלכו מתקיימת פעילות ענפה הקשורה להדרכת האסיר על ידי נציגים של גורמים בקהילה, עוד רשאי האסיר לקבל תמיכה ליווי וייעוץ מעובדים סוציאליים המשתייכים לרשויות המקומיות. כמו כן ישנם הוסטלים המספקים לאסיר המשוחרר מגורים ומרכזי טיפול והדרכה בצעדיו הראשונים באזרחות.
סיוע כלכלי: אסירים משוחררים זכאיים לסיוע כלכלי מגורמים שונים במידה והם עומדים בקריטריונים מסוימים:
א. תמיכה כלכלית לזכאים מרש"א – אסירים משוחררים המצויים בחובות כספיים זכאים לקבל סיוע כלכלי מהרשות לשיקום אסירים. הסיוע מוגבל ותלוי בתנאים.
ב. תמיכה כלכלית מהמוסד לביטוח לאומי - אסיר אשר שהה בכלא למעלה מחצי שנה רצופה, זכאי לאחר שחרורו לקבל גמלת הבטחת הכנסה למשך חודשיים.
ג. סיוע כלכלי ממשרד הבינוי והשיכון - משרד הבינוי והשיכון מעניק לאסירים משוחררים העומדים בתנאי הזכאות סיוע בדיור. מדובר במימון כמעט מלא של כ-95% מערך שכר הדירה לתקופה של 12 חודשים.
סיוע בתעסוקה: חלק מהאסירים המשוחררים זכאים לשירותי יישום מקצועי מהמוסד לביטוח לאומי. לאסירות משוחררות ישנה האפשרות להשתלב בתל"מ- מרכז יום לתעסוקה לאסירות משוחררות. כמו כן, לאסירים משוחררים ישנה האפשרות לקבל הדרכה תעסוקתית במסגרת מרכז מעטפ"ת שהינו מרכז ערב ייחודי אשר מפעיל קבוצות טיפוליות לאסירים משוחררים ומסייע להם בתחום השיקום התעסוקתי. כמו כן לאסירים משוחררים קמה גם הזכות לייעוץ וליווי על ידי יועצי תעסוקה של רש"א.
לסיכום
כפי שלמדנו מהמאמר העובדה שמדובר באסירים אשר חטאו בעבר וכעת הם מרצים עונש מאסר, לא שוללת מהם זכויות אדם בסיסיות מלבד הזכות לחירות. כפי שראינו לאסירים יש מגוון של זכויות בעת שהותם במתקני הכליאה במדינת ישראל. כמו כן כחלק ממערך השיקום לאסיר מוקנות זכויות לאחר שחרורו כמו גם סיוע במגוון תחומים. במידה והינך אסיר שזכויותיו נשללו מומלץ שתפנה לעורך דין פלילי אשר מתמחה בייצוג אסירים על מנת לממש את הזכויות המגיעות לך.
אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני.