הרפורמה בעבירות ההמתה
אחרי מעל ל-10 שנים של עבודה קשה בהובלת מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים מוציא לדרך את הרפורמה בעבירות ההמתה
ביום 10.07.19 נכנסה לתוקף הרפורמה בעבירות ההמתה. השינוי המרכזי שיחול בעקבות הרפורמה היא הרחבת מנעד העבירות שניתן לייחס לנאשם בהתאם להתנהגותו, מידת האשמה שבמעשה והצורך להגן על ערך החיים. למעשה, שינוי זה יביא להלימה מיטבית בין חומרת העבירה לבין התיוג שלה והעונש בצידה.
בעקבות הצעת חוק ממשלתית אשר מוזגה עם הצעות חוק אחרות בנושא, קמה ועדת קרמינצר בראשות פרופ' מרדכי קרמניצר. הוועדה הגישה מסקנותיה לשר המשפטים דאז, כבר בשנת 2011. מסקנות הוועדה הן כי החוק הקיים הוא ארכאי מידי. כמו כן, עבירות ההריגה בדיני העונשין לא תוקנו מאז ימי המנדט.
אז מה היה לנו עד היום? עד לכניסת הרפורמה לתוקף היו שלוש עבירות המתה בחוק העונשין:
עבירת הרצח – שהעונש בצידה הוא מאסר עולם חובה. כלומר, בעת הוכחת קיומן של כל יסודות עבירת הרצח, על בית המשפט לגזור על הנאשם מאסר עולם ללא שיקול דעת.
עבירת ההריגה – שהעונש בצידה הוא עד 20 שנות מאסר. כלומר, מדובר בעונש מקסימום ובית המשפט יכול להפעיל שיקול דעת ולגזור על הנאשם בעבירה, בין 0-20 שנות מאסר.
עבירת גרימת מוות ברשלנות – שהעונש בצידה הוא עד 3 שנות מאסר.
למעשה, בשל המצב שהיה נהוג טרם הרפורמה, היו פסיקות שבלית ברירה גילמו תוצאה שהיא לא צודקת. למשל, מקרים של רצח במועדונים נחשבו כעבירת הריגה ובאותה העת, גם תאונות חמורות הוגדרו כעבירת הריגה. על אותו תיוג של עבירה, מקרים שונים באופן קיצוני. אפילו בתי המשפט הביעו את הצורך בתיקון החוק על מנת למקסם את ההלימה בין המעשה שקרה בפועל לבין תיוגו כעבירה בחוק.
אז איך נראות עבירות ההמתה לאחר הרפורמה? כעת, ישנן 4 עבירות המתה:
רצח בנסיבות מחמירות – העונש לצידה יהיה מאסר עולם ללא שיקול דעת של בית המשפט.
רצח – העונש לצידה יהיה עונש מאסר עולם אבל כעונש מקסימלי. כלומר, לבית המשפט יש שיקול דעת והוא יהיה מוסמך לגזור עונש קל יותר.
המתה בנסיבות של אחריות מופחתת - שהעונש לצידה יהיה עד 20 שנות מאסר.
המתה בקלות דעת - שהעונש לצידה יהיה עד 12 שנות מאסר.
בעקבות הרפורמה, ישנם 18 מקרים של אנשים שהורשעו ברצח באחריות מופחתת שיכולים להיבחן מחדש. מדובר על מקרים בהם הנאשם סבל מלקות נפשית בעת המעשה או ספג התעללות נפשית. לדוגמא, המקרה של יונתן היילו שרצח את האדם שאנס אותו.
דברים אלו מובאים באדיבותו של עו"ד פלילי בנימין בן נתן.
אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני ובכל מקרה מומלץ להתייעץ בנושא עם עורך דין פלילי