מעצר קטינים נקודות למחשבה
כאשר עבירה פלילית נעשית ע"י אדם מבוגר, החברה באופן טבעי הרבה פחות סבלנית כלפיו. כאשר עבירה פלילית נעשית בידי קטין, התפיסה הרווחת היא שאת הקטין עוד אפשר לשקם ולהסיט לדרך הישר. כפועל יוצא, גם הדין הפלילי ודיני המעצרים בעניינם של קטינים גמישים יותר, ופטרוניים יותר. אז מה בעצם קובע החוק בכל הנוגע למעצר של קטינים? על כך במאמר הבא.
מהו מעצר?
טעות רווחת היא בין המונח מעצר לבין המונח מאסר. מאסר, הוא בעצם הביטוי לכליאה של אדם אשר נשפט ע"י בית המשפט לעונש מאסר מאחורי סורג ובריח, כלומר מאסר הוא בעצם- עונש. מעצר, הוא כליאה של אדם מאחורי סורג ובריח, אך לא כעונש אלא לשם חקירה, ולשם הגנה על הציבור גם כאשר טרם הוגש נגד אדם כתב אישום.
חוק סדר הדין הפלילי, (סמכויות אכיפה ומעצרים), התשנ"ו- 1996, קובע מהן סמכויות המעצר, ומהן עילות המעצר הקיימות. כמו כן, החוק עורך הפרדה בין מעצר שנעשה למספר ימים, לבין מעצר שנעשה עד לתום ההליכים.
מעצר "ימים" הוא מעצר שנערך בתחילה ע"י שוטר, והוא מוגבל ל- 24 שעות. בית משפט השלום יכול להאריך את המעצר לתקופה של 15 ימים, וסך הכל 30 ימים, ככל שקיים יסוד סביר לחשד שאדם ביצע עבירה, וקיים חשש לשיבוש החקירה או לפגיעה בציבור או בקורבן העבירה. מעצר הימים הוא מעצר שנעשה עוד לפני שהוגש נגד חשוד כתב אישום. בניגוד לכך, מעצר עד לתום ההליכים הוא מעצר שמוטל ע"י בית המשפט עד לסיום משפטו של חשוד. הערכאה שדנה במעצר עד לתום ההליכים היא הערכאה שגם דנה בתיק הפלילי של החשוד הרלוונטי. מעצר עד לתום ההליכים ניתן להטיל כאשר קיימות ראיות לכאורה להוכחות אשמתו של הנאשם, וכאשר אין דרך אחרת להבטיח שהנאשם לא ישבש את הליכי החקירה או המשפט, או לא יסכן את הציבור או את קורבן העבירה.
במסגרת מעצר (בין אם מעצר הימים ומעצר עד לתום ההליכים) יש לחשוד זכויות רבות, שביניהן היא הזכות כמובן להיות נוכח בדיון במעצרו, זכות לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין, זכות להיחקר במשטרה בשפתו, ועוד. כאשר מדובר בקטינים הזכויות נרחבות יותר. כמו כן, יש להדגיש כי קטין בר עונשין הוא קטין שגילו נע בין 12- 18 (לא כולל), וכן, יש הבדל בין קטין בין הגילאים 14- 12 לקטין מעל גיל 14, כפי שיוסבר.
מעצר קטין- מותר ואסור:
כאמור, באופן טבעי כאשר מדובר בקטינים התפיסה המשפטית מקילה יותר, בין אם מדובר בהליך הפלילי לגופו, ובין אם מדובר בהליך המעצר. קטינים באופן טבעי הם שבריריים יותר, חלשים יותר, ובשל היעדר ניסיון החיים שלהם, הם קלים יותר לשכנוע והשפעה בלתי הוגנת, במיוחד כאשר הם עומדים בפני מערכת משפטית ומשטרתית עוצמתית בעלת ניסיון רב. לכן, המחוקק הקנה לקטינים זכויות רבות במסגרת המעצר והחקירה בפרט, כפי שיפורט להלן:
זמן המעצר: בניגוד לבגירים, מעצר של קטין יכול להיעשות רק עד 12 שעות, ולא 24 (ככל שמדוב בקטין עד גיל 14).
זכות להודעה להורה: קטין שנעצר זכאי שיודיעו להורה מטעמו או אדם בוגר על מעצרו או עיכובו. כמו כן, קטין זכאי לנוכחות של הורה בחקירתו. הזכות לנוכחות של אדם קרוב, היא זכות שלא עומדת לבגיר.
איסור על חקירה בשעות הלילה: כאשר מדובר בקטין עד גיל 14, קיים איסור לחקור אותו לאחר השעה 20:00, עד השעה 07:00 ביום שלמחרת. קטין מעל גיל 14, מותר לחקור עד השעה 22:00. הגבלות אלו לא חלות כאשר מדובר בבגירים.
הפרדה במעצר: החוק קובע כי קטין לא יכול לשהות באותו תא במעצר, עם בגיר. התכלית של ההוראה היא למעשה להגן על קטין, ולמנוע תקיפה או פגיעה בקטין ע"י אדם בוגר ממנו.
זכות לייעוץ משפטי: בדומה לבגירים, גם לקטין זכות לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין, אך כאשר מדובר בקטין, בתי המשפט ביקורתיים בהרבה בנושא.
דיון מעצר של קטין: גם במסגרת מעצר של קטין, קיימות מספר זכויות שלא קיימות לבגירים שמעצרם נדון בבית המשפט. להלן מספר דוגמאות:
זכות לסיוע משפטי מהסניגוריה הציבורית: קטינים זכאים לייצוג משפטי מטעם הסניגוריה הציבורית ללא כל תלות במצבם הכספי.
דיון בדלתיים סגורות: דיון במעצר של קטין ייערך בדלתיים סגורות, בניגוד לבגירים.
חובת תסקיר מעצר: תסקיר מעצר נערך ע"י עובד סוציאלי, ותפקידו היא לתת לבית המשפט תמונה מלאה על עניינו של עצור, מה שלעיתים יכול לשכנע את בית המשפט למצוא לעצור חלופת מעצר. החוק קובע כי בית המשפט רשאי להורות על תסקיר מעצר. אך כאשר מדובר בקטין העומד בפני מעצר עד לתום ההליכים, החוק מחייב את בית המשפט להורות על תסקיר.
לסיכום:
בכל הנוגע לדין הפלילי בעניינם של קטינים, נדרש ידע ומומחיות רבה. לכן, אם בנכם הקטין נעצר רצוי מאוד לפנות לעורך דין פלילי המתמחה בדין הפלילי לנוער, אשר יוכל לסייע לכם בכל הנוגע לשלב החקירה והמעצר, ובהמשך ככל שיוגש כתב אישום.