עבירות סמים בקרב בני נוער
בני נוער רבים מתנסים בשימוש בסמים ואלכוהול ממגוון סיבות, בין היתר בעקבות לחץ חברתי וסקרנות נעורים, מדי שנה התופעה הולכת ומתרחבת והגיל הממוצע בו נערים מתחילים להשתמש בסמים ואלכוהול נמצא בירידה מתמדת, לעיתים קרובות מדובר במדרון חלקלק אשר מוביל גם לביצוען של עבירות אלימות בקרב הנערים. במאמר זה נבדוק האם המחוקק ובתי המשפט מבחינים בין עבירות סמים המבוצעות על ידי קטינים או בגירים, האם ניתן להימנע מהעמדה לדין ומה הם הכללים המיוחדים החלים על עבירות של שימוש בסמים בקרב בני נוער וקטינים
הסם הנפוץ ביותר לשימוש בקרב בני נוער הוא הקאנביס אשר נחשב לסם קל. עם זאת חשוב לציין, כי החוק אינו מבחין בין סמים קלים וקשים וכל סם אשר מופיע בפקודת הסמים המסוכנים[נוסח חדש] תשל"ג-1973 הוא אסור לשימוש ואינו חוקי.
על ההבדל בין עבירות סמים של קטינים לאלו של בגירים
פקודת הסמים אוסרת על כל שימוש, ייצור, גידול, שיווק, אחזקה, תיווך, הפקה או עישון של סמים המופיעים בפקודה. החוק כאמור אינו מבחין בין סמים קשים לקלים. כמו כן, הוא אינו עושה הבחנה בין קטינים לבגירים. ההבחנה שנעשית בחוק היא בין שימוש עצמי לשימוש שאינו לצריכה עצמית, כאשר נעשה שימוש שלא לצריכה עצמית המחוקק מחמיר את הענישה באופן בולט.
מערכת המשפט נוהגת להקל באופן כללי על קטינים אשר מואשמים בעבירות פליליות, שכן מטרת העל של המדינה היא לשקם את הקטין יותר מאשר להענישו מאחר והסבירות שקטין אשר מעד יוכל להשתקם ולהפוך לאזרח נורמטיבי ומועיל לחברה היא גבוהה יותר מאשר סיכויין של בגיר לצעוד במסלול כזה.
היחס של בתי המשפט והמשטרה לקטינים אשר נתפסו בפעם הראשונה בגין שימוש או החזקה לצורך שימוש עצמי לרוב יהיה שונה בתכלית מהיחס לבגירים אשר עברו את גיל 18. ברוב המקרים קטינים אשר חשודים בעבירות סמים ישלחו לקבלת תסקיר מטעם שירות המבחן לנוער, ובמקרים בהם מדובר בעבירה ראשונה של הנער ובכמות לא גדולה של סמים אשר נתפסה, הנטייה תהיה לסגור את התיק ולא להעמיד לדין את הקטין. עניין זה מותנה בשיתוף פעולה מצדו של הקטין ובמקרים בהם הקטין אינו משתף פעולה סביר להניח שבכל זאת יוגש כנגדו כתב אישום.
הזכויות העומדות לקטין שנעצר או נחקר בחשד לעבירות סמים
חוק הנוער (שפיטה ענישה ודרכי טיפול) התשל"א-1971 מסדיר את הזכויות המגיעות לנער אל מול רשויות האכיפה בעת מעצרו. ישנם מספר כללים הנוגעים למעצרו של הקטין בעבירות סמים אשר נועדו להגן עליו ולשמור על כבודו, בכדי למנוע טראומה אצל הקטין שתפגע בו לתקופה ארוכה ואף לכל החיים לשוטרים אסור לעצור את הקטין בבית ספרו או במקום עבודתו. המעצר חייב להיות דיסקרטי ולהתבצע באמצעות שוטרים הלבושים בלבוש אזרחי, ללא מכונית משטרה ואזיקים ורק בשעות היום. כמו כן, במידה והקטין מוזמן לחקירה הדבר יתבצע רק באמצעות הוריו.
לסיכום
שימוש בסמים בקרב בני נוער בישראל היא תופעה נרחבת והיא הולכת יד ביד עם תופעת השימוש הנרחב באלכוהול, עם זאת בניגוד לאלכוהול, השימוש בסמים אינו חוקי גם לאנשים בגירים ומכאן נגזרת החומרה של שימוש בסמים בקרב בני נוער. שכן מלבד הפגיעה הגופנית והנפשית בקטין, מדובר בהליך פלילי אשר עשוי להרוס את חייו של הקטין ולפגוע בו לאורך כל החיים. כפי שלמדנו מהמאמר ישנה התייחסות שונה מצד מערכת המשפט ומערכת אכיפת החוק לקטינים אשר חשודים או מואשמים בעבירות של סמים, וכל זה כמובן בהתאם להיקף העבירה ונסיבותיה. על כן, במידה וקטין נחשד בעבירות של סמים על הוריו לפנות במהירות לעורך דין פליליעורך דין פלילי אשר מומחה בעבירות נוער ובעבירות סמים בכדי למנוע הרשעה ולשכנע את בית המשפט לבחור במסלול שיקומי עבור הנער. כמו כן, חשוב לדעת שבמעשים פלילים של קטין ניתן להטיל אחריות אזרחית מסוימת על הוריו של הקטין דבר אשר יכול לגרור ענישה כספית ותשלום פיצויים מצד ההורים לנפגעי העבירה או לאוצר המדינה.
אין לראות בדברים אלו ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי אישי פרטני.