ענישה מקלה בפרשת ״העוקץ הליטאי״
הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב אישום מקיף ומסועף, בעבירה של קשירת קשר לפשע, עשרות רבות של עבירות סחיטה באיומים, גניבה והפרת הוראה חוקית.
זאת, בכך שהנאשם, ביחד עם אחרים, הונו עשרות רבות של קשישים דוברי רוסית, במטרה לסחוט באיומים את כספיהם בשיטת פעולה מתוחכמת. הנאשם וחבריו קשרו קשר בינם ובין עבריינים מליטא, התקשרו למתלוננים תוך שהם מתחזים לעורכי דין או רופאים, ויוצרים מצג כוזב כאילו יאונה רע לקרובי משפחתם אם לא יעבירו לאלתר סכומי כסף נכבדים.
על פי האמור בכתב האישום, בעקבות מעשיהם, הוצאו סכומים מהמתלוננים ב-85 מקרים שונים, בסך 854,000 ש״ח, מעל 60,000 דולר וכ-14,000 יורו. ב-97 מקרים נוספים, מזימתם של הנאשמים לא צלחה והמתלוננים סרבו למסור את הכסף שנדרש מהם.
על אף גודלה וחומרתה של הפרשה, הגיעה באת כוחו של הנאשם, עו״ד שרית עוז, ביחד עם עו״ד גילת וקסלר, להסדר טיעון עם המדינה שאף כלל הסכמה לעניין העונש כך שהנאשם ירצה 6.5 שנות מאסר בפועל.
בבית המשפט המחוזי בבאר שבע (ת״פ 57320-02-16), הורשע הנאשם על פי הודאתו כאמור, והצדדים פירטו את הטעמים שבבסיס הסדר הטיעון.
הבסיס להסדר הטיעון
המדינה מצדה הדגישה את מורכבות הפרשה, את התמשכותה ואת העובדה כי הסחיטה נעשתה כלפי אוכלוסיה חלשה של קשישים, וגרמה לפגיעה נבזית בכך שגרמה להם להאמין כי יקיריהם בצרה, ובכך פגעה בהם גם בהיבט הכלכלי אך גם בתחושת הבטיחות שלהם ומצבם הנפשי.
משכך, טענה המדינה כי העונש המירבי על עבירה של סחיטה באיומים הינו 9 שנים, ואולם הליך הגישור שהתקיים בין הצדדים הוא שהיווה את הבסיס להסכמה העונשית, כמו גם העובדה שהנאשם כבר שילם פיצוי של 150,000 ש״ח עוד בטרם גזר הדין. כלומר, נקודת המוצא של ההסדר היא השבת הכסף וצמצום הנזק הכלכלי שנגרם לאותם קשישים.
ב"כ של הנאשם,עו"ד גלית וקסלר ועו״ד שרית עוז, טענו בתורם כי הנאשם למעשה הודה בכתב אישום שלא תוקן כלל, וזאת למרות שמדובר בהסדר טיעון. כלומר, הנאשם לקח אחריות מלאה על כל המעשים שיוחסו לו בכתב האישום המקורי כמו שהוא. כמו כן, עמדו על כך שהנאשם הוא היחיד מבין המעורבים שחסך את ניהול התיק והבאת כל עדי התביעה הקשישים, והיחיד ששילם והפקיד מראש סכום פיצוי משמעותי.
עוד ציינו עו"ד וקסלר ועו״ד עוז, כי הפיצוי שהופקד על ידי הנאשם הוא פי ארבע מהחלק שייחסה לו המדינה בכתב האישום שנלקח לכיסו שלו.
בית המשפט המחוזי בבאר שבע מקבל את הסדר הטיעון אליו עתרו הצדדים
השופט אהרון משניות עומד על החומרה והכיעור שבמעשים, על סוג המתלוננים שנפגעו והנזק שנגרם להם, כשאת נסיבות החומרה הללו שוקל לחובתו של הנאשם, לצד עברו הפלילי בעבירות רכוש וסמים, והכולל מאסר על תנאי העומד לחובתו.
יחד עם זאת, מדגיש השופט את הודאתו של הנאשם שלא רק שחסך בזמן שיפוטי אלא חסך מהמתלוננים הללו את הצורך לבוא ולהעיד, במצב שהיה מעורר אצלם זכרונות קשים ופוגע בבריאותם. הנאשם לקח אחריות מלאה על מעשיו, שאינה באה לידי ביטוי רק במילים אלא גם במעשים, בכך שהפקיד חלק ניכר מהכספים שלקח עוד בטרם מתן גזר הדין הדין.
השופט מסיים את דבריו באמרו כי ההסדר אליו הגיעו הצדדים מקל במידה לא מבוטלת עם הנאשם בכל הנוגע לתקופת המאסר, אך לאור השיקולים הנוספים, עם דגש על החזר הסכום המשמעותי, נראה כי מדובר בהסדר ראוי.
בית המשפט גוזר על הנאשם 6.5 שנות מאסר בפועל תוך שמפעיל את מאסרו המותנה של הנאשם בחופף. עוד מטיל מספר מאסרים מותנים, ותשלום פיצוי למתלוננים בסך 200,000 ש״ח, אשר כאמור רובו כבר הופקד.
הצהרה משפטית: האמור בכתבה/מאמר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו תחליף ליעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, האמור באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו בא במקום יעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, עורכי הדין המפורסמים באתר הינם עורכי דין פרטיים ולהם האחריות הבלעדית על איכות הייצוג ואין בהצגתם באתר משום מתן המלצה עליהם. הנהלת האתר עושה מאמצים בניסיון לאתר בעלי זכויות על תמונות וסרטונים, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר