קוצר עונשו של ג'קי בן זקן
בשנת 2015 הוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו כתב אישום שכלל שלושה אישומים כנגד ג'קי בן זקן, איתן אלדר וחברת מנופים פיננסיים לישראל (מפל) בע"מ בגין מעשי מרמה שבוצעו במטרה להעלות את שער מניית מנופים.
שלושת האישומים – כפי שפורטו בכתב האישום
באישום הראשון נטען כי בן זקן ואלדר – פעיל בשוק ההון אשר עסק במסחר ותיווך בניירות ערך – קשרו קשר להשפיע במרמה על שער מניית מנופים בדרך של רכישת מניות החברה במהלך המסחר בבורסה. באישום השני נטען שבמסגרת הקשר שקשרו, תכננו בן זקן ואלדר לפעול לפרסום כתבות חיוביות על אודות מנופים במטרה להניע את ציבור המשקיעים לרכוש את מניות החברה ואגב כך להעלות את שער המניה.
באישום השלישי והאחרון נטען שלאחר שהבורסה הודיעה על כניסתה הצפויה של מנופים למדד תל-אביב 100, קשר אלדר קשר לפעול במהלך ימי המסחר שבין המועד הקובע למועד עדכון המדד בפועל, על מנת למנוע ירידה בשער המניה, ולשם כך רכש במהלך אותה תקופה מניות של מנופים.
ההחלטה והערעור
בגין העבירות שבהן הורשעו, גזר בית המשפט המחוזי על בן זקן ועל אלדר 36 חודשי מאסר בפועל, 18 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 250,000 ש"ח או שנת מאסר תמורתו; על מנופים גזר קנס בסך 250,000 ש"ח. בגזר דינו עמד בית המשפט המחוזי על חומרת המעשים שבהם הורשעו בן זקן ואלדר ועל הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה מכך, ובראש וראשונה אמון הציבור בשוק ניירות הערך.
על החלטה זו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו ערערו הצדדים, כאשר השאלה שעמדה להכרעה במסגרת הערעור הייתה – האם יש מקום להתערב בעונשי המאסר ובקנסות שהוטלו על המערערים. בן זקן ואלדר קבלו על חומרת עונשי המאסר שגזר עליהם בית המשפט המחוזי ואילו המדינה ערערה על מיעוט הקנסות שבתשלומם חויבו בן זקן, אלדר ומנופים.
העליון: "העלאת רף הענישה צריכה להיעשות בהדרגתיות"
מפסיקת בית המשפט העליון עולה שבמהלך השנים שחלפו מאז חקיקתו של חוק ניירות הערך ניכרת בחקיקה מגמת החמרה בענישה המתייחסת למעשי תרמית ומניפולציה בניירות ערך. החמרה זו עולה בקנה אחד עם מגמה רחבה יותר להחמיר בענישה בגין עבירות כלכליות בכלל ובגין עבירות בשוק ההון בפרט, זאת מתוך הכרה המתחזקת והולכת בחומרתן של עבירות כלכליות ובנזק שהן גורמות לפרט ולכלל.
עם זאת, הזכירה השופטת חיות שכבר נפסק כי "העלאת רף הענישה צריכה להיעשות בהדרגתיות, תוך בחינה כפולה של רף הענישה הנוהג".
במקרה הנידון, בית המשפט העליון הגיע למסקנה כי הקנסות ועונשי המאסר שהטיל בית המשפט המחוזי על המערערים מצדיקים התערבות מאחר והם סוטים סטייה ניכרת מהמדיניות הנוהגת במקרים דומים – הקנסות לקולה ועונשי המאסר לחומרה – וכי גם אם יש הצדקה לנקוט מדיניות מחמירה יותר בעבירות מסוג זה, עונשי המאסר שהוטלו אינם עולים בקנה אחד עם עקרון ההדרגתיות הנ"ל.
תוצאת ערעור: הפחתה בעונש והחמרה בקנסות
לאור האמור, בית המשפט פסק כי יש להפחית את עונש המאסר שהוטל על בן זקן ולהעמידו על 26 חודשים בפועל ו-12 חודשי מאסר על-תנאי; ואת העונש שהוטל על אלדר יש להפחית ולהעמיד על 22 חודשים בפועל ו- 10 חודשי מאסר על תנאי.
לעניין הקנסות, בית המשפט סבר כי יש להעמיד את סכום הקנס שבו יחויב בן זקן על 800,000 ש"ח או עשרה חודשי מאסר תחתיו, ואת סכום הקנס שבו יחויב אלדר על 500,000 ש"ח או שישה חודשי מאסר תחתיו. סכומים אלה עולים כדי פי שניים ושלושה על סכומי הקנס שהטיל בית המשפט המחוזי, ולדברי השופטת חיות "יש בהם כדי לבטא באופן ראוי יותר את רמת הענישה ההולמת בנסיבות המקרה דנן."
הצהרה משפטית: האמור בכתבה/מאמר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו תחליף ליעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, האמור באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו בא במקום יעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, עורכי הדין המפורסמים באתר הינם עורכי דין פרטיים ולהם האחריות הבלעדית על איכות הייצוג ואין בהצגתם באתר משום מתן המלצה עליהם. הנהלת האתר עושה מאמצים בניסיון לאתר בעלי זכויות על תמונות וסרטונים, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר