המחוזי: יום מאסר בפועל שווה לשלושה ימי עבודות שירות
כנגד הנאשם הוגש כתב אישום לבית המשפט לתעבורה המייחס לו שני אישומים: באישום הראשון יוחסו לו עבירות של נהיגה בשכרות ותחת השפעת סמים ונהיגה בקלות ראש בכך שביום 31.12.13 נהג הנאשם באופנוע כשהוא שיכור ותחת השפעת סמים. ובאישום השני יוחסו לו עבירות של נהיגה בשכרות ותחת השפעת סמים, נהיגה בזמן פסילה, נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ונהיגה ללא ביטוח רכב תקף. בכך שבהמשך יום 31.12.13 נתפס נוהג שוב לאחר שרישיונו נפסל, כאשר הוא תחת השפעת סמים ואלכוהול.
בגזר הדין שהושת על הנאשם ביום 26/1/16 ע"י השופט דן סעדון מבית המשפט השלום לתעבורה בתל אביב, הושתו על הנאשם שלושה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות ופסילה בפועל למשך של 35 חודשים. כמו גם מאסר על תנאי ופסילת רישיון על תנאי.
הנאשם הגיש ערעור באמצעות עו"ד אורן חקון לגבי רכיב המאסר בלבד, במסגרתו, התבקש בית המשפט המחוזי לבטל את עבודות השרות שנגזרו על הנאשם נוכח שיקומו בפועל וסיכויי שיקומו בעתיד. אלא שבמהלך שמיעת הערעור התהפכה הקערה על פיה: הנאשם הפסיק לשתף פעולה עם שרות מבחן והתסקיר המשלים שניתן בעניינו היה שלילי במיוחד והמליץ לדחות את הערעור .
בשלב זה נאלצו הנאשם ובא כוחו לחזור בהם מן הערעור שהוגש, והסכימו להותיר את שלושת חודשי עבודות השרות על כנן.
ואולם בשלב החזרה מהערעור, פקע תוקפה של חוות דעת הממונה על עבודות השרות ועלה צורך בחיבור חוות דעת עדכנית באשר להתאמתו של הנאשם לביצוע עבודות שרות.
גם בשלב זה הנאשם לא שיתף פעולה עם הממונה על עבודות השרות, לפיכך, חוות הדעת שהוגשה לבית המשפט קבעה כי הנאשם לא מתאים יותר לביצוע עבודות שירות.
לאור המצב החדש שנוצר נשאלה השאלה באם הנאשם צריך לרצות את שלושת חודשי המאסר שהיו אמורים להתבצע במסגרת של עבודות שירות – בשלושה חודשים של מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
ב"כ המאשימה הפנה למספר פסקי דין שבהם נקבע כי אי ביצוע עונש מאסר שנגזר לביצוע בעבודת שירות משמעותו, המשך ריצוי יתרת המאסר שנותרה במאסר של ממש. כך שבמקרה זה על המערער לרצות שלושה חודשי מאסר מלאים מאחורי סורג ובריח.
מנגד, ב"כ הנאשם ע"ד אורן חקון טען, כי אין זה ראוי וצודק שהנאשם ירצה שלושה חודשי מאסר של ממש תחת המאסר בעבודות שירות, וזאת לאור העובדה שיום עבודה בעבודות שירות הוא בן 8 שעות – שעות שבהן נשללת חירותו של הנאשם וביתר שעות היממה הנאשם חופשי ופנוי להתעסק בעניינו. ע"פ גישתו של עו"ד חקון, היחס הראשוי הינו יחס של שלוש לאחד כך שמקרים כאלה יש לחשב כל שלושה ימים לריצוי בעבודות שירות ליום אחד של מאסר בפועל.
בהחלטה מיום 22/6/17 השופט רענן בן יוסף מבית המשפט המחוזי בתל אביב מנתח את הסוגיה המשפטית וקובע כי מהחלטות שונות שנקבעו ע"י בית המשפט העליון, נראה כי בית המשפט העליון, אכן רואה ענישה של מאסר בדרך של עבדות שירות כענישה מקלה יותר מעונש של מאסר של ממש.
בית המשפט קובע כי מדובר במצב שונה ממקרה בו מדובר כבר בעונש חלוט וכעת נדרש להפקיע מנהלית את עונש עבודות השירות ולהמירו במאסר של ממש שאז יש לרצות במאסר של ממש את מלוא העונש שהושת. ואולם במקרים בהם העונש אינו חלוט, כפי שאירע בעניינו של הנאשם, שעניינו עדיין תלוי ועומד בערכאת הערעור, שאז יש סמכות להמיר את עונש עבודות השירות בעונש מאסר של ממש.
ככל נוגע ליחס ההמרה, בית המשפט מקבל את עמדתו של עו"ד אורן חקון וקובע כי יחס ההמרה הראוי הינו יחס של שלושה ימי עבודות שירות למול יום אחד של מאסר בפועל.
משכך בית המשפט מקבל את עתירתו של עו"ד אורן חקון וקובע שהנאשם ירצה חודש מאסר בפועל בלבד, במקום שלושה חודשים של מאסר בעבודות שירות שהיה עליו לרצות (עפ"ת 25366-03-16).
הצהרה משפטית: האמור בכתבה/מאמר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו תחליף ליעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, האמור באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו בא במקום יעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, עורכי הדין המפורסמים באתר הינם עורכי דין פרטיים ולהם האחריות הבלעדית על איכות הייצוג ואין בהצגתם באתר משום מתן המלצה עליהם. הנהלת האתר עושה מאמצים בניסיון לאתר בעלי זכויות על תמונות וסרטונים, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר