ההליך יסתיים בדרכי טיפול בניגוד להמלצת שירות המבחן
ע"פ עובדות כתב האישום (ת"פ 2218-11-14), הנאשם הודה בביצוע מגוון עבירות רכוש בכמה אירועים נפרדים. לפי האישום הראשון, הנאשם ואדם אחר התפרצו למועדון דרך חלון הבניין, נטלו כסף מארון שהיה במועדון, אך לבסוף החליטו שלא לקחת את הכסף ועזבו את המועדון דרך החלון. לפי האישום השני, הנאשם הסיג גבול למועדון של פנימייה ונטל ממנה כוסות לשתייה חמה ללא הסכמת הבעלים. האישום השלישי נגד הקטין עסק בנזק לרכוש שגרם בכך שבעט באדנית של בית קפה מספר פעמים עד שנשברה ונטל עציץ קטן מבית הקפה לחדרו בפנימייה בה למד. לפי האישום האחרון, הנאשם נכנס לחדרה של חניכה בפנימייה בה למד, ללא הסכמתה, ונטל משם שרשרת ועגילים אותם מכר יום למחרת עבור 200₪.
הקטין לא שיתף פעולה עם ההליך הטיפולי
המדינה עתרה להרשיע את הנאשם בגין העבירות אותן הודה שביצע ולהטיל עליו עבודות שירות ועונשים נלווים כגון מאסר על תנאי והתחייבות. המדינה ציינה כי נעשו ניסיונות לשקם את הנאשם בעבר, ע"י שילובו במסגרות חוץ ביתיות, אך ניסיונות אלו כשלו. לטעמה, הנאשם לא לקח אחריות על מעשיו ולא שיתף פעולה עם שירות המבחן.
מנגד, עורך דינו של הנאשם עתר לאי הרשעתו לנוכח נסיבות חייו הקשות. מדובר בקטין אשר מגיל צעיר נמצא במסגרות חוץ ביתיות והיה חסר דמות הורית דומיננטית שתכוון אותו. לטעמו, טענת המדינה, כי הנאשם לא שיתף פעולה עם שירות המבחן ועם האפשרות לעבור שיקום, לא נכונה; הנאשם לא היה מעורב בפלילים מאז האירועים בכתב האישום שהתרחשו כשהיה צעיר יותר וכיום הוא הצליח לצאת מהעולם העברייני.
נסיבות חייו של הקטין מורכבות וקשות
בדיון שנערך ב- 13/1/16, בביהמ"ש לנוער בצפת, השופט טל ויסמן בן שחר התבקש להכריע האם להרשיע את הקטין בעבירות כתב האישום או לאו. השופט אכן ציין כי מעשיו של הנאשם פסולים הם, אך הדגיש כי במקרה זה מדובר בקטין שהסתבך בפלילים לפני כ-3 שנים. תסקירי שירות המבחן שבוצעו בעניינו מציירים תמונה קשה ומורכבת, של משפחה בת 12 נפשות בעלת יכולות כלכליות נמוכות ביותר. הנאשם הוצא מבית ספרו בכיתה ב' לאור קשיים משפחתיים משמעותיים ושולב בבית ספר לחינוך מיוחד.
לאורך השנים, הנאשם נפלט ממסגרות לימודיות רבות, סבל מבעיות התנהגות קשות, קיבל טיפולים תרופתיים וכדומה. קצינת שירות המבחן התרשמה כי הנאשם רגיש מאוד, מחפש תשומת לב מהוריו וחש דחייה מהם, דחייה שהובילה אותו עם השנים להידרדרות לעולם הפלילי. לאחר האירועים המתוארים בכתב האישום, הנאשם נעצר ושוחרר לבית דודיו אשר דאגו לו ונרתמו להליך הטיפולי. הקטין שולב בטיפול רגשי, התמיד בבית הספר, ניגש לבגרויות ועשה מאמצים רבים להצליח בתהליך למרות קשיים רבים בהם נתקל.
בסה"כ משתוקק לפינה חמה אצל הוריו
לאחר כשנה, ביקש הקטין לחזור להתגורר בבית הוריו, אך אלו היו חלוקים בדעותיהם ולבסוף הוחלט לשלבו בפנימייה. לאחר ניסיונות רבים, הנאשם נפלט מהפנימייה בגין חוסר שיתוף פעולה ובעיות התנהגותיות. השופט התרשם כי סירובו של הנאשם להשתלב בפנימיות נובעת מרצונו למצוא פינה חמה בבית הוריו מהם הרגיש דחייה כל חייו.
השופט ציין כי שירות המבחן הגיע למסקנה כי הנאשם לא לקח אחריות על מעשיו, לא שיתף פעולה באופן אפקטיבי בקבוצה הטיפולית והתקשה להתרכז במפגשים פרטניים שבוצעו עבורו. למרות דברים אלו, השופט התרשם כי מדובר בקטין שביצע את האירועים הפסולים במהלך שלושה חודשים כשהיה בן 14 לנוכח נסיבות חייו הקשות. מאז אירועים אלו, הנאשם אמנם לא הצליח להשתלב בהצלחה במסגרת טיפולית, אך הוא לא חזר על מעשיו ולא ביצע עבירות פליליות חדשות.
השופט ויסמן קבע כי מעשיו של הקטין נעשו מתוך "נזקקות" ולא מתוך התנהגות עבריינית. בעיניו, גניבת שרוול כוסות חד פעמיים נבע מחוסר יכולת לקחתם מהמזווה בביתו והריסת האדנית המזדמנת נבעה מחוסר מוצא לשחרר את תסכוליו הרבים. למרות ששירות המבחן לא נתן המלצה טיפולית בעניינו, השופט שנסיבות הקטין מצדיקות לא להרשיע אותו ולנקוט כלפיו בדרכי טיפול. על כן, השופט קבע כי הנאשם לא יורשע ויחתום על התחייבות כספית בלבד.
הצהרה משפטית: האמור בכתבה/מאמר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו תחליף ליעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, האמור באתר זה הינו לידיעה כללית בלבד ואינו בא במקום יעוץ אישי פרטני עם עו"ד והאמור בו אינו יעוץ של עו"ד, עורכי הדין המפורסמים באתר הינם עורכי דין פרטיים ולהם האחריות הבלעדית על איכות הייצוג ואין בהצגתם באתר משום מתן המלצה עליהם. הנהלת האתר עושה מאמצים בניסיון לאתר בעלי זכויות על תמונות וסרטונים, בהתאם לסעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים כל אדם הרואה עצמו נפגע עקב בעלות על זכויות היוצרים של תמונה או סרטון מוזמן לפנות להנהלת האתר